Gibalevich Isay Xanonovich


655

Tug‘ilgan sana: 1923 Oktyabr 30
Vafot etgan sana: 1996 yil
Tug‘ilgan joyi: Farg‘ona
Yo‘nalishlar: Rejissyorlar

Isay Xanonovich Gibaliyevich (1923-1996)—sovet kinorejisyori va operatori. O‘zbekistonda xizmat ko‘rsatgan madaniyat xodimi.

Tarjimai holi
30 oktyabr 1923 yil Qo‘qonda (O‘zbekiston, hozirgi Farg‘ona viloyati) tavallud topgan. Ikkinchi Jahon urushi qatnashchisi.

1947 yildan boshlab kinematografiyada rejissyor yordamchisi, operator assistenti, operator bo‘lib ishladi. 1953 yildan-1988 yilgacha - O‘zbekiston xronika-hujjatli va ilmiy-ommabop filmlar studiyasi Toshkent ilmiy-ommabop va hujjatli filmlar studiyasi rejissyori bo‘lib ishladi.

Filmografiyasi
Rejissyor

  • 1959 — Zulmat dunyosida.
  • 1960 — G‘oyib bo‘lgan qishloq siri.
  • 1961 — Qarshi cho‘li; Selektsionerlar.
  • 1964 — Savoyga kel; Havoga qarshi hujum mudofaasi mashqlari
  • 1965 — Halqobod.
  • 1966 — Spartakiadaning uch jihati; Xayrli tong, Somali! O‘zbekiston o‘rmoni; Paxta fabrikasi; Ular Toshkentda o‘qishadi.
  • 1967 — Cho‘pon kuni; Sahrodagi uchrashuv; Ikki marta askar; Toshkent dengizida
  • 1968 — Sovet qoraqalpog‘i; Assalom, Mongoliya!
  • 1969 —Eliktrifikator maslahati,
  • 1969 — A.N.Kosigin Toshkentda; Zarchepak.
  • 1970 — Vertolyotchilar; ToshTI 50 yoshda; O‘zbekiston hududi bo‘ylab; Lenin rivojlanishi tarixi; Cho‘l olmasi gullaganda; O‘zbekiston.
  • 1972 — Soqov Fayzulla; Zarafshon.
  • 1973 — Qoraqalpog‘istonim ; O‘zbekiston o‘simligi; Yoshlar festivali; Akademik Abdulayev; Respublikaning uchinchi ordeni.
  • 1974 — Yubiley yili reportaji; Ular metro qurishadi; Sahro qismi; Traktor poyezdi.
  • 1975 — Ochlik dashti.
  • 1976 — Qorako‘lchilar forumi; O‘zbekiston irrigatsiyasi; Toshkentda metro bor.
  • 1978 — Drenaj; Hayot katta molekuladir; O‘zbekiston quyrug‘i; Qishloq ertangi kun sari; Yorqin yo‘l.
  • 1979 — Quva tajribasi; ToshPI 50 yoshda; Insoniyatning 5 qo‘li.
  • 1980 — Mirobning nomi ATB; To‘g‘ri aloqa; Paxtachi chiroqlari
  • 1981 — Satr majburiyatlari uchun; Ziyolilar forumi; O‘ninchi qadam—o‘n birinchi qadam.
  • 1983 — Muborak milliardlari
  • 1984 — Unumdorlik kapsulasi
  • 1986 — Daryolar qayerda yo‘qoladi?



Operatorlik

  • 1958 — Insoniyatning besh qo‘li; Festival.
  • 1959 — Quyosh ostidagi yo‘l; Tursunoy Oxunova; Salom, Moskva!; Zulmat dunyosi.
  • 1960 — Suv yo‘li; Gulisoy mo‘’jizasi; Drujinachilar; Endi bunday bo‘lmaydi; Yo‘qolgan qishloq siri.
  • 1961 — Qarshi cho‘li; Selektsionerlar; Barcha uchun qadrdon.
  • 1963 — Rossiya yulduzlari; O‘zbekiston yo‘llari; Assalom, Fidel!; Shiddatli xujum oldidan; «Paxtakor» sizlar bilan; Bizning aniq maqsadimiz; Togo deligatsiyasi.
  • 1964 — Diqqat, gaz!; Savoyga kel; Havoga qarshi hujum mudofaasi mashqlari; Toshkent bahori.
  • 1965 —Ukraina dekadasi; Vodiy atirguli musiqasi; Xalqobod; Moskvada O‘zbekiston kunlari.
  • 1966 — Spartakiadaning uch jihati; Xayrli tong, Somali!; O‘zbekiston o‘rmoni; Ular Toshkentda o‘qiydi; Toshkentdagi yer qimirlashi.
  • 1967 — Cho‘pon kuni; Sahrodagi uchrashuv; Ikki marta askar; Toshkent dengizida, Yasha Oktyabr
  • 1968 — Sovet Qoraqalpog‘istoni;Assalom, Mongoliya!
  • 1969 — Eliktrifikator maslahati; A. N. Kosigin Toshkentda; Zarchepak
  • 1970 — Vertolyotchilar; Moskvada 10 kun; ToshTI 50 yoshda; O‘zbekiston hududi bo‘ylab; Samarkand yubileyi; L.I.Brejnevning kelishi; Lenin rivojlanishi tarixi; Cho‘l olmasi gullaganda; O‘zbekiston.
  • 1972 — Soqov Fayzulla; Zarafshon.
  • 1973 — Mening Qoraqalpog‘im; O‘zbekiston o‘simlik dunyosi; Yoshlar festivali; Akademik Abdulayev; Respublikaning uchinchi ordeni.
  • 1974 — O‘zbekiston 50 yoshda; Ular metro qurishadi; Cho‘l quyrug‘i; Traktor poyezdi.
  • 1976 — Qorako‘lchilar forumi; O‘zbekiston irrigatsiyasi; Toshkentda metro bor.
  • 1978 — Drenaj; Hayot katta molekuladir; O‘zbekiston quyrug‘i; Qishloq ertangi kun sari; Yorqin yo‘l.
  • 1979 — Quva tajribasi; ToshPI 50 yosh; Insoniyatning 5 ta qo‘li.
  • 1980 — Mirabning nomi ATB; To‘g‘ri aloqa; Paxtachi chiroqlar.
  • 1981 — O‘ninchi qadam — o‘n birinchi qadam.
  • 1983 — Muborak milliardlari
  • 1984 — Unumdorlik kapsulasi


Mukofotlari

  • O‘zbekistonda xizmat ko‘rsatgan madaniyat xodimi.
  • Ulug' vatan urushining II darajali ordeni (06.04.1985)
  • Shuhrat III darajali ordeni (30.07.1944)
  • Ikkita Qizil yulduz ordeni (31.08.1943; 21.03.1945; Shuhrat II darajali ordeniga nomzodi berilgan)
  • «Jasorat uchun» medali (18.06.1943; Qizil Yulduz ordeniga nomzodi berilgan)
Xato to‘g‘risida ma‘lum qilish Translit