Zokirov Jamshid Karimovich


879

Tug‘ilgan sana: 1948 Iyul 11
Vafot etgan sana: 2012 Aprel 7
Tug‘ilgan joyi: Toshkent
Yo‘nalishlar: Aktyorlar

Zokirov Jamshid Karimovich (lot. Jamshid Zokirov; 11 iyul 1948 yil, Toshkent - 7 aprel 2012 yil, Toshkent) — teatr va kino o‘zbek aktyori, teleboshlovchi, O‘zbekistonda xizmat ko‘rsatgan artist.

Tarjimai hol
Jamshid Zokirov 1948 yilning 11 iyulida Toshkent shahrida, O‘zbekistonda taniqli qo‘shiqchi Karim Zakirovning oilasida tavallud topgan. U avval “O‘zbekfilm”ning akterlik ma=oratida, keyin esa Toshkent teatr-san’at institutida ta’lim oldi va 1971 yilda tamomlagan. O‘zbekistonning Milliy akademik drama teatri va Akademik rus drama teatrida o‘ynagan.
2012 yilning 7 aprelida Toshkent shahrida, uzoq vaqt davom etgan xastalik sababli vafot etdi.

Oilasi
• Otasi - Karim Zokirov (1912-1977), opera kuychisi (Bariton), O‘zbekiston Respublikasi xalq artisti.
• Akasi - Botir Karimovich Zokirov (1936-1985), o‘zbek qo‘shiqchisi, adabiyotchi va rassom, O‘zbekiston Respublikasi xalq artisti.
• Akasi - Farrux Karimovich Zokirov, qo‘shiqchi, o‘zbek “Yalla” ansamblining ijodiy boshqaruvchisi, O‘zbekiston Respublikasining xalq artisti.
• Ayoli - Gavhar Zokirova, o‘zbek aktrisasi.
• Singlisi - Luiza Zokirova, qo‘shiqchi.
• Jiyani - Nargiz Zokirova (1970 yilda tavallud topgan), qo‘shiqchi. Singlisi Luiza Zokirova va Botir Zokirovning ansamblidagi zarbdori Po‘lat Morduxayevning qizi.

Mukofotlari
• O‘zbekistonda xizmat ko‘rsatgan artist (1995).
• San’atga qo‘shgan xissasi uchun Mark Vayl nomidagi “Ilhom” mukofotining laureati (2010).

Ijodi

Teatrdagi faoliyati
• “Venetsiyada tun”
• “Mardikor”

Filmografiya
• 1969 - O‘n uch terak ko‘chasi - lavha
• 1985 - Kelinlar qo‘zg‘oloni
• 1986 - Orzu quchog‘i
• 1987 - Yengilish alami
• 1989 - Barxan - lavha
• 1990 - Ajoyib ayol
• 1993 - Baxtim menim - sen qon bilan to‘langansan (O‘zbekiston)
• 2007 - Platina - lavha (titrlarda yo‘q)
• 2009 - Salamandra izi - lavha
• 2011 - Visotskiy. Tirikliging uchun tashakkur

Xato to‘g‘risida ma‘lum qilish Translit